wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Księgarnia Medyczna » Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie
Promocje
Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie
Super promocjaPolecamyNasz hit

Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 3 dni

Koszt wysyłki: od 16,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier DPD - 16,00 zł
Przesyłka pocztowa Paczka+ - 16,00 zł
Przesyłka pocztowa - list polecony - 17,50 zł
Odbiór osobisty w siedzibie firmy - 0,00 zł

PKWiU: 58.11

Cena: 48,50 zł

Cena poprzednia: 63,50 zł

Cena katalogowa: 63,50 zł

Oszczędzasz: 15,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • SPIS TREŚCI
  • Spis Treści (1)

Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie wydanie drugie (czerwiec 2015). Zagadnienia ujęto i usystematyzowano w 42 rozdziałach (320 str.) podzielonych na III działy: I. Ogólne zasady żywienia, II. Żywienie dzieci zdrowych oraz III. Leczenie żywieniowe dzieci chorych. Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻiŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii. Zasady żywienia dzieci zdrowych od urodzenia, w okresie niemowlęcym, okres przedszkolny i szkolny. Leczenie żywieniowe dzieci chorych (biegunka, wymioty, zaparcia). Książka o charakterze kompendium, dostarcza wiele niezbędnych informacji, oparta jest na wieloletnim doświadczeniu autorów w pracy z dziećmi oraz na aktualnych polskich i zagranicznych osiągnięciach naukowych. Publikacja została poszerzona o nowe rozdziały m.in. Substancje dodatkowe w żywności – czy dzieci jako konsumenci są bezpieczne? Żywienie noworodka przedwcześnie urodzonego po wypisie. Choroby ośrodkowego układu nerwowego. Książka napisana jest zrozumiałym językiem oraz usystematyzowana w117 tabelach i zobrazowana 7 rycinami.

Spis

Autorzy  ....................................................................................................................... str.    II

Słowo    wstępne...........................................................................................................str.    V

Recenzja...................................................................................................................str.      VII

Spis oznaczeń i skrótów ........................................................................................str. VIII

Spis treści .................................................................................................................str. XI

Spis rycin ...............................................................................................................str. XIII

Spis tabel ............................................................................................................... str. XIV

Część I. Ogólne zasady żywienia ..............................................................str. 1

I.1. Podstawowe składniki żywności..............................................................str. 3

Jarosław Walkowiak, Sławomira Drzymała-Czyż

I.2. Podaż, trawienie i wchłanianie pokarmu ............................................... str. 18

Jarosław Walkowiak, Sylwia Stężowska

I.3. Zapotrzebowanie energetyczne ............................................................ str. 21

Jarosław Walkowiak, Sławomira Drzymała-Czyż

I.4. Żywienie enteralne i parenteralne.......................................................... str. 24

Iwona Ignyś, Teresa Demitrescu

I.5. Mleko optymalny produkt spożywczy ................................................str. 35

Wojciech Cichy

I.6. Dieta kobiety ciężarnej a rozwój dziecka...............................................str. 42

Iwona Ignyś

I.7. Substancje dodatkowe w żywności – czy dzieci jako konsumenci

bezpieczne? ...................................................................................... str. 47

Robert Księżopolski

I.8. Psychologiczne aspekty żywienia ......................................................... str. 57

Anna Bukowska-Posadzy

 

Część II. Żywienie dzieci zdrowych ........................................................str. 65

II.1. Ocena stanu odżywienia. Pojęcie normy .............................................. str. 67

Marian Krawczyński

II.2. Opracowanie diet i jadłospisów............................................................ str. 73

Marian Krawczyński

II.3. Karmienie naturalne niemowląt ............................................................str. 77

Iwona Ignyś

II.4. Karmienie sztuczne niemowląt .............................................................str. 89

Iwona Ignyś, Wojciech Cichy

 

II.5. Żywienie noworodka przedwcześnie urodzonego po wypisie .............str. 98

Maria Katarzyna Borszewska-Kornacka

II.6. Diety eliminacyjne............................................................................... str. 104

Jarosław Walkowiak

    1. Probiotyki i prebiotyki w żywieniu niemowląt i dzieci ......................... str. 107

Iwona Ignyś, Patrycja Szachta

    1. Żywienie dzieci we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym.. str. 117

Marian Krawczyński

    1. Żywienie dzieci w wieku szkolnym i młodzieży .................................. str. 124

Marian Krawczyński

    1. Żywienie a zwiększona aktywność fizyczna ..................................... str. 131

Wojciech Cichy, Marian Krawczyński

    1. Żywienie we wczesnym dzieciństwie a choroby dietozależne

w wieku dojrzałym ............................................................................. str. 140

Marian Krawczyński

II.12. Błędy i nieprawidłowe nawyki żywieniowe........................................ str. 147

Anna Blask-Osipa, Jarosław Walkowiak

II.13. Upośledzone łaknienie ...................................................................... str. 152

Wojciech Cichy

II.14. Zasady zbiorowego żywienia. Żywienie w szkole ............................. str. 156

Marian Krawczyński, Wojciech Cichy

Część III. Leczenie żywieniowe dzieci chorych .................................. str. 164
III.1. Biegunka ostra ................................................................................... str. 166

Iwona Ignyś

III.2. Biegunka przewlekła.......................................................................... str. 170

Anna Blask-Osipa, Jarosław Walkowiak

III.3. Celiakia .............................................................................................. str. 175

Aleksandra Lisowska, Jarosław Walkowiak

III.4. Wybrane choroby układu pokarmowego........................................... str. 182

Iwona Ignyś, Marian Krawczyński

III.5. Zaparcia............................................................................................. str. 190

Aleksandra Lisowska, Jarosław Walkowiak

III.6. Alergia pokarmowa a żywienie .......................................................... str. 197

Marian Krawczyński, Iwona Ignyś

III.7. Choroby wątroby................................................................................str. 205

Wojciech Cichy

III.8. Niedożywienie.................................................................................... str. 212

Marian Krawczyński

III.9. Anoreksja, bulimia ............................................................................. str. 216

Wojciech Cichy

 
III.10. Nadwaga i otyłość u dzieci ..............................................................str. 222

Marian Krawczyński

III.11. Cukrzyca typu 1................................................................................ str. 231

Marian Krawczyński

III.12. Pediatria metaboliczna ..................................................................... str. 243

Łukasz Kałużny

III.13. Choroby układu oddechowego ........................................................ str. 256

Jarosław Walkowiak, Sylwia Stężowska

III.14. Mukowiscydoza................................................................................ str. 258

Jarosław Walkowiak, Aleksandra Lisowska

III.15. Choroby układu krążenia .................................................................str. 264

Iwona Ignyś

III.16. Niedokrwistość z niedoboru żelaza ................................................. str. 267

Iwona Ignyś, Teresa Demitrescu

III.17. Choroby układu moczowego ............................................................ str. 271

Marian Krawczyński

III.18. Choroby nowotworowe .................................................................... str. 279

Wojciech Cichy

III.19. Stany gorączkowe ............................................................................str. 285

Sławomira Drzymała-Czyż, Aleksandra Lisowska

III.20. Choroby ośrodkowego układu nerwowego.....................................str. 289

Marian Krawczyński

 

Indeks haseł ..............................................................................................str. 293

Spis rycin
Spis
tabel

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl